Zoeken in deze blog

zondag 28 april 2024

Schaakstukken van het leven

 

Schaakstukken van het levenOp de leeftijd van tien jaar ben ik op een schaakclub gegaan. Bij mijn vriendin thuis zat een meneer aan tafel die een afdeling voor de jeugd wilde oprichten. Je kent dat wel, lobbyen om leden te werven. Net zoals in die tijd een voorzitter en secretaris van de atletiekvereniging bij mijn ouders aan de deur kwamen om te vragen of ik geen interesse had om lid te worden. Ze hadden mij namelijk gescout op de schoolsportdag en waren vol lof over mijn prestaties. Eigenlijk vond ik op dat moment schaken niet zo mijn ding. Ik hield meer van sport. Nu overigens nog. Het paste niet bij mijn omgeving, de manier waarop ik leefde. Gewoon opgegroeid in een arbeidersgezin. In die tijd voelde het, of schaken bij een andere klasse hoorde. Gelukkig is dat gevoel helemaal verdwenen, want toen ik wedstrijden begon te spelen, was ik trots op mijzelf. Toen ik eenmaal zelf kinderen had heb ik ze al vroeg schaken geleerd. Mijn opvatting van dat jonge meisje was dus totaal veranderd, omdat ik het belangrijk vond, dat ze dit strategische spel zouden leren kennen en eventueel beoefenen indien ze daar belangstelling voor zouden hebben. Later in groep zeven en acht hebben ze daar in schooltoernooien veel profijt van gehad. Ze wonnen met de school geregeld de toernooien. Schaken is een spel met veel speelmogelijkheden. Iedere zet heeft consequenties.

Net zoals bij het schaken heeft iedere zet in het leven ook gevolgen. Goed, of minder goed, of misschien wel slecht. Niet alle zetten zijn in de toekomst te voorzien, of te overzien. Er is ook moed voor nodig om bepaalde stappen te maken, een zet te zetten om in het schaakspel te blijven.

Nog niet zo lang geleden reed ik langs mijn vorige woning. Ik besloot even te stoppen om al de veranderingen in o.a. aan de tuin, in mij op te nemen. Mijn gedachten gingen terug naar de tijd na het overlijden van mijn man, toen ik alleen woonde in dat grote huis. Kamers die niet meer werden gebruikt. Eens een huis vol leven. Waar mijn kinderen samen met vrienden Stratego speelden. Kamers waar het huiswerk rond het bed was verspreid en ik duizend keer vroeg om op te ruimen.

Het hele leven bestaat uit zetten, maar nogmaals, het is onmogelijk de consequenties van elke zet te overzien. Soms kunnen , net zoals bij het schaakspel inzicht en ervaring mede de zelfkeuze bepalen. Ik heb de keuze gemaakt mij in te schrijven op een datingsite. Ik ontmoette een man waaruit een mooie vriendschap is ontstaan. Uiteindelijk verwaterde dat, maar daaraan overgebleven zijn vooral de fijne herinneringen. Nu hebben wij nog af en toe contact.

Acht jaren terug heb ik een belangrijke beslissing genomen. Ik ben verhuisd van Zeeuws Vlaanderen naar Zuid Holland. Een zet die ik weloverwogen heb genomen. Ik wilde gewoon voor mijzelf een geheel nieuwe start maken. Alles was nieuw en onbekend, een andere woning, ander dorp, Echter door cursussen te volgen en vrijwilligerswerk te gaan doen heb ik de omgeving leren kennen, andere mensen ontmoet. En door het geven van taallessen aan anderstaligen krijg ik ook nog eens veel voldoening door mijn inzet. Op dit ogenblik ben ik gelukkig met de keuze die ik acht jaar geleden heb gemaakt. Een zet waarover ik voordien veel heb nagedacht. Helemaal kon ik het niet overzien, maar ik ken mijzelf, en wist wel , dat vanwege mijn karakter nieuwe contacten maken wel zou lukken.

Wanneer ik zo door de tijd blader, hebben de schaakstukken in mijn leven de tijd verzet.

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten